In Westland ervaren patiënten de druk van het huisartsentekort, met slechts één huisarts beschikbaar voor elke 1468 inwoners. In vergelijkbare gemeenten ligt dit aantal gunstiger, met één huisarts per 1308 inwoners.
Ondanks het tekort aan huisartsen maken inwoners van Westland relatief weinig gebruik van hun huisarts, gemiddeld slechts 0,5 keer per jaar. Deze laag frequente bezoeken staan in contrast met andere gemeenten waar het aantal huisartsbezoeken hoger ligt.
Meer dan 75 procent van de huisartspraktijken in de regio Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord, waaronder Westland valt, hebben een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop afgekondigd. De concrete impact op de Westlandse patiëntenzorg blijft echter onduidelijk.
De Algemene Rekenkamer benoemt het nijpende huisartsentekort in Nederland, waar bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zoeken meer dan 700.000 mensen elders vanwege ontevredenheid of recente verhuizing.
Het tekort aan huisartsenpersoneel zal naar verwachting stijgen van 3 procent in 2025 tot 16 procent in 2034. Dit zet de toegankelijkheid van de gezondheidszorg onder druk.
In Westland zijn er significante verschillen in de wachttijd van huisartsen bij spoedgevallen. Bewoners van postcodegebieden 2672 en 2684 kunnen tot vijf minuten wachten op spoedzorg, wat de urgentie van het huisartsentekort in deze regio benadrukt.
Met een groeiend huisartsentekort en een beperkt aantal huisartsbezoeken in Westland staat de huisartsenzorg in de regio onder druk. De uitdagingen in de sector benadrukken de noodzaak van structurele oplossingen om de toegang tot kwalitatieve zorg te waarborgen voor alle inwoners.